Fejedelmi Frigyek Európa országaiban, régen és most

Kulturális utazás az Európai Unió országaiban a Házasság hete alkalmából

Kvízjátékunk helyes megfejtői között értékes könyvnyereményt sorsolunk ki.
Beküldési határidő: 2020. február 17. 24:00.
Sorsolás ideje: 2020. február 18. 12:00

Kellemes és hasznos időtöltést kívánunk!1. Ausztria
„Így érkezett el 1854. április 20-a, a búcsú napja, amikor Erzsébet elhagyta Bajorországot. A vőlegény Linznél fogadta hajóval érkező menyasszonyát, aki április 23-án hatalmas pompával vonult be Bécsbe. A kortársak szerint az 1815-ös bécsi kongresszus óta nem látott ünnepség fogadta a leendő császárnét, Sisi azonban nehezen viselte a hirtelen jött népszerűséget, és a következő napok ünnepségei során mind gyakrabban vonult félre, hogy kisírhassa magát. Az érkezés napján üdvözlő vacsorát rendeztek a Hofburgban, majd másnap, április 24-én este 7 órakor, az ágostonosok templomában megtartották Ferenc József és Erzsébet esküvőjét. A szertartást udvari fogadás, majd több napos ünnepségsorozat követte.”

Házasságuk alkalmából milyen gesztussal ünnepelte egybekelését Ferenc József és Sisi a Habsburg Birodalom tartományaiban?2. Dánia
Egy fiatal marketinges ügyvédnő csak úgy heccből megállt Sydney egyik utcai piacán egy jósnőnél, hogy megtudja a jövőt. „Egy világjárta külföldi férfival fogsz találkozni, akivel majd Európába költözöl, és nagyon híres leszel” – olvasta ki tenyeréből a jósnő. Mary Donaldson – így hívták a csinos, fiatal hölgyet – jót nevetett. Mindez az ezredfordulós év kora őszén történt. Sydney, ahol a lány élt, épp az olimpiai játékok megnyitójára készült. Két hét múlva, amikor már javában folyt az olimpia, Mary a Slip Inn bárjában megismerkedett egy megnyerő fiatalemberrel. Így kezdődött Mary és Frigyes 15 ezer kilométeres távkapcsolata. Margit dán királynő csak 2003 áprilisában adta beleegyezését a frigyhez. Az esküvőt 2004. május 14-ére tűzték, ki, de nem ment minden simán.

Mit kellett tennie az ausztráliai Mary Donaldsonnak, az udvari előírások szerint, hogy Frigyes koronaherceg felesége lehessen?3. Svédország
Ez volt minden idők leggrandiózusabb, legérzelmesebb és legelőkelőbb királyi esküvője, messze felülmúlta Károly walesi herceg vagy fia, Vilmos házasságkötését is. Pedig a vőlegény Daniel Westling fitneszoktatóként dolgozott, amikor megismerkedett Viktóriával. Ezért a király és a nép ellenezte a házasságot, de a szerelem győzött, és azon a napon a tömeg nem véletlenül emelt magasba számos True Love (igaz szerelem) feliratú táblát. A menyegzőt 2010. június 19-én, Stockholmban tartották. Viktória hercegnő azt a pompás tiarát viselte, ....................................... Az egyházi szertartás után a pár a királyi család gazdagon díszített hajójáról integetett a tömegnek, majd a királyi palotában folytatódott az ünnepség.

Melyik állítás igaz az ékszerre?4. Norvégia
Haakon norvég koronaherceg Oslóban feleségül vette a polgári származású Mette-Marit Tjessem Höibyt. Amíg a norvég kormányfő az eljegyzésük bejelentésekor a szerelem és boldogság jelképének nevezte a nászt, sokan igencsak fanyalogtak, hogy az ara már egyedülálló anya volt, sőt korábbi kicsapongó életéről, kábítószeres időszakáról is pletykáltak. Haakon mindenesetre kitartott mellette, és Mette Maritot a nép is megszerette mire eljött az esküvőjük napja. A norvég kormány ünnepi bankettjével vette kezdetét a házassági ünnepségsorozat, amin 300 meghívott vett részt. Az esküvőt az oslói katedrálisban tartották, Mette Marit egyszerű, hófehér ruhát vett fel, haját bájosan oldalra fésülte, fején pedig egy régi családi tiara csillogott. Kisfia, Marius vitte a gyűrűket. Nyitott hintón több százezer ember üdvrivalgása közepette mentek vissza a palotába, ahol többek között Károly herceg gratulált nekik. Ez volt az a nap, amikor nyert a szerelem.

Mikor volt a pár esküvője?5. Anglia
„1981. február 24-én jelentették be Károly walesi herceg és az akkor 19 éves Diana Spencer eljegyzését. A pár akkor már több éve ismerte egymást, ám Károly csak 1980 nyarán kezdett érdeklődni a nála 13 évvel fiatalabb Diana iránt. A Britannia királyi jachtra szóló meghívást hamarosan egy balmorali találkozó követte a királyi család tagjaival. Az “évszázad esküvőjének” nevezett frigyet 1981. július 29-én tartották a londoni Szent Pál székesegyházban, mert a Westminster Abbey-t túl kicsinek találták. A ceremónián 2500 meghívott vett részt, a tévében 750 millióan figyelték az eseményeket. Az utak mellett álló kétmilliós tömegben négyezer rendőr és 2200 katona vegyült el. Diana puffos ujjú habos-babos esküvői ruháját Elizabeth és David Emanuel tervezte: 30 méter selyemtaftot, tízezer gyöngyöt és flittert használtak fel hozzá, ujját brüsszeli csipke díszítette, uszálya nyolc méter volt. A templomi szertartást követően a házaspár lovas hintón tért vissza a Buckingham-palotába.”

Milyen hagyományt teremtett az angol királyi pár esküvője a királyi családnak?6. Spanyolország
A korábban tudósítóként is dolgozó Letizia Ortiznak már volt előbb egy házassága egyetemi irodalomtanárával – igaz, hogy csak polgári, így hozzámehetett a katolikus uralkodóhoz. Korábban Letícia és Fülöp egy évig titokban jártak, végül 2003 novemberében jelentették be hivatalosan is a kapcsolatukat és az eljegyzésüket. A jövendő királyné a spanyol királyi palotában élt azután, ahol Zsófia királyné segítségével készült fel jövendő szerepének betöltésére mint Asztúria hercegének neje. A pár 2004. május 22-én kelt egybe Madridban a La Almudena katedrálisban, miközben odakünn szakadt az eső. Letícia Pertegaz spanyol divattervező ruháját viselte. A diadémot Zsófia királynétól kapta meg személyes használatra, élete végéig. Ez volt az az esküvő, amely katonai védelmet is kapott: a madridi kormány kérte a spanyol légtér biztosítását az esküvő idején, s a szövetség ebbe beleegyezett. Két gyermekük született.

Melyik szervezet biztosította katonailag az esküvőt?7. Belgium
A belga trónörökös, Fülöp herceg 1999.12.04-én tartotta esküvőjét egy régi belga bárói család sarjával, Mathild d'Udekem d'Acozzal. A fényes királyi menyegzőn megjelent minden európai királyi és hercegi ház feje, vagy rangidős tagja. A hírességek mellett 45 ezer belga is együtt ünnepelt az ifjú párral. A polgári szertartás a városháza gótikus nagytermében volt, Brüsszel gyönyörű főterén a fagypont körüli hőmérséklet ellenére jó kétezren szorongtak és hangos "Matild" kiáltásokkal fogadták az ifjú párt. A 39 éves Fülöp világoskék ezredesi díszegyenruhájában feszített, a 26 éves Matild hat méter hosszú uszályát nyolc kis apród vitte. A szertartás után előbb Fülöp herceg szállt édesanyjával, Paola királynéval egy Mercedes limuzinba és hajtatott lovastestőrség kíséretében a székesegyházhoz, majd Matild szállt be édesapjával egy félig üvegezett tetejű másik Mercedes limuzinba, és mosolyogva integetett az egész úton ünneplő tömegnek. A Szent Mihály és Gudula székesegyházban 1800 meghívott vendég foglalt helyet. A külföldi meghívottakon kívül a szövetségi, a flamand és a vallon kormány tagjai, a szakmai testületek vezetői, a katolikus püspöki kar. A nászmise zenéje többek között Bach Missa brevise volt. Az egyházi szertartás a belga himnusszal zárult, majd a belvárosi királyi palotában következett a fényes díszebéd, mintegy 1500 vendéggel.

Mi igaz a pár esküvőjére?8. Hollandia
„Különleges napon, ........................... házasodott össze Máxima és Vilmos Sándor. Előbb polgári szertartás keretében az egykori amszterdami tőzsde épületében mondták ki a boldogító igent. A menyasszony édesapja politikai okokból nem lehetett jelen, a papa ugyanis miniszter volt az argentin katonai diktatúra alatt. Az ifjú párt a polgármester adta össze, a menyasszony esküvői tanúja anyósa, Beatrix királynő volt. Ezt követően az amszterdami Nieuwe Kerk templomban protestáns egyházi esküvő keretében fogadtak egymásnak örök hűséget. A boldog menyasszony szemében a ceremónia alatt végig könnyek csillogtak. Az esküvő utáután a herceg és a hercegnő aranyhintóban kocsikázott végig az utcákon.”

Mi volt ez a különleges nap?9. Monaco
„Grace Kelly Hollywoodot hagyta ott azért, hogy Monaco hercegnéje legyen. Alig egyéves ismeretség után ment férjhez III. Rainier herceghez 1956. április 18-án. Grace, aki kétmillió dollár hozományt hozott a házasságba, április 12-én érkezett egy óceánjáró fedélzetén Monacóba. Kísérete 70 személyből állt. Fényképészek százai örökítették meg a megérkezés minden pillanatát, forgatócsoportok helikopterei köröztek a levegőben. A menyasszony csomagjainak tartalmáról a Paris Match nyolcoldalnyi képet közölt. A polgári esküvőt április 18-án tartották a palota tróntermében. Először felolvasták a herceg mind a száznegyvenkét címét, további százharmincnégy rangot Grace igenje után soroltak fel. Másnap a templomi esküvő következett a Szent-Miklós katedrálisban. A hercegné hat felnőtt koszorúslánya közül öt már férjezett volt, közülük ketten már el is váltak. A menyasszonyi ruhát Grace filmstúdiója, az MGM ajándékozta az arának. A tervező Helen Rose huszonhárom méter selyemtaftot használt fel hozzá, a valenciai csipke és gyöngydíszítéseken pedig harminchat ember dolgozott hat héten át.”

Mi volt az esküvő egyik nagy különlegessége?10. Osztrák-Magyar Monarchia
Károly osztrák főherceg, Magyarország később utolsó királya, 1911. június 13-án megkérte Zita Bourbon-pármai hercegnő kezét, maga mögött tudva a család és a császár támogatását is. A vőlegény azon szerencsés kivételek közé sorolhatta magát, akik szabad akaratukból, érzelmeik alapján választhatták meg jövendőbelijüket; ez ugyanis igencsak ritkaságnak számított a császári és királyi családok történelmében. A frigy megkötése különösen fontosnak bizonyult a birodalom számára, ugyanis a törvények szerint Ferenc Ferdinánd trónörökös morganatikus (rangon aluli) házassága miatt Károly főherceg leszármazottai voltak a trón jogos várományosai. A főherceg és a pármai hercegnő 1911. október 21-én házasodott össze az alsó-ausztriai Schwarzau kastélyában, a király és számos európai előkelőség részvételével. Az uralkodó egy káprázatos diadémot ajándékozott az alkalomból a menyasszonynak. Nagyon szerették egymást és tagadhatatlanul boldog házasságban éltek, egészen Károly korai, 1922-ben bekövetkezett haláláig.

Mit tett ezután Zita királyné?11.
11. Mi a teendő, ha egy - nem királyi családból származó - átlagos polgár napjainkban az EU-n belüli másik országból származó állampolgárral szeretne házasságot kötni?Források:
Név:
Postai cim:
E-mail:
E-mail megerősítése: