Udvarlás és házasság

Kulturális utazás az Európai Unió országaiban a Házasság hete alkalmából

Kvízjátékunk helyes megfejtői között értékes könyvnyereményt sorsolunk ki.
Beküldési határidő: 2019. február 18. 24:00.
Sorsolás ideje: 2019. február 20. 12:00

Kellemes és hasznos időtöltést kívánunk!1. Skócia
„Egy régi hagyomány szerint a menyasszonyt a vőlegény barátai elrabolják, majd ruháját tetőtől-talpig összekoszolják ételmaradékokkal, liszttel és tollakkal. Ezt követően nagy lármát csapva végigvonulnak vele az utcán, ezzel elűzve a rossz szellemeket.

Mi célt szolgál a menyasszony befeketítése?2. Olaszország
Az olasz hagyományok szerint mi történt az eljegyzés után?3. Németország
Ezzel a szokással tudja igazán bebizonyítani az ifjú pár, hogy képes csapatként együtt dolgozni, hiszen egy ....................................... –  a vendégek legnagyobb örömére – nem éppen könnyű feladat.

Milyen közös műveletről van szó?4. Írország
Vidéki településein a friss házasoknak eredetileg az első éjszakát egy bizonyos, különleges helyen kellett eltölteniük. A leányzóra először csinos hálóruhát adtak barátnői, majd a nászágyhoz kísérték, jól betakargatták, ezt követően a meginvitált vendégek férfi tagjai sorra a lányhoz járultak jó-éjt pusziért. Csak hogy tovább fokozzák a hangulatot, a saját maguk szórakoztatására, a legkülönfélébb úton-módon próbálták megakadályozni a szenvedélytől fűtött fiatal szerelmest, hogy bejusson erre a különleges helyre. Amikor nagy nehezen sikerült valahogy bevergődnie magát menyasszonyához, még mindig nem lehetett egy perc nyugta sem szerelmesével, mivel a vendégek még jó ideig dörömböltek, alpári megjegyzéseket tettek és nem távoztak a környékről. Elcsendesedésre akkor kerülhetett sor, amikor a násznép már olyan mennyiségű Guinness-t és ír whiskey-t fogyasztott el, hogy nem volt ereje saját maga zargatására sem, nem hogy még a fiatalokéra.

Hol volt a különleges hely, ahol az ifjú házasok első éjszakájukat töltötték?5. Franciaország
A férfi javasol, a nő pedig választ: a férfi minden esetben kifogástalan úriember, gáláns, előzékeny, megállás nélkül bókol . A legfontosabb udvarlási szokás a vacsorameghívás.

Mit nem szeretnek a francia férfiak?6. Spanyolország
A spanyolok a flörtöt bikaviadalnak tekintik, és csak azt értékelik igazán, ha egy kicsit megnehezítik a dolgukat. A testbeszéd minden formáját bevetik, de közben mindig nagyon „caballero”-k, azaz igazi úriemberek.

Mi az, ami a leginkább kedvét szegi egy spanyol udvarlónak?7. Skócia
A hagyomány szerint a skót vőlegény ingét a menyasszonyától kapta.

Mit adott cserébe a vőlegény a leendő feleségének?8. Magyarország
Mit jelent a legényjáró nap kifejezés?9. Csehország
Erre az esküvői hagyományra a szertartás után szokott sor kerülni, és a legtöbb esetben akkor, amikor a vendégek megérkeznek a fogadás helyszínére. A szokás a házassággal járó kötöttséget szimbolizálja. Azt is kifejezi, hogy a házasság néha teherré válik, ha a pár nem hajlandó együttműködni.

Mi ez a szokás?10. Magyarország
Népszokás: Az 1930-as években még élt az a szokás, hogy a fiatalokat úgy kommendálták össze. A kommendálást a gügyü segítette.

Mi a „gügyü”?11. Ausztria
Milyen „kelléket” lehet bérelni Ausztriában az esküvő napjára?12. Egyesült Királyság
Az angol Helen Morrison 1727-ben meggyőzte a Manchester Weekly Journal szerkesztőjét, hogy adja közre, hogy egy olyan kedves férfival óhajt ismeretséget kialakítani, akivel leélhetné az életét. Az első társkeresőnő hirdetésére végül egyetlen válasz érkezett.

Ki küldte ezt?  
13. Melyik országhoz kötődik, és mit jelképez az alábbi szokás?

A törött tányér cserépdarabjainak felsöprését őrző hagyomány az első olyan esküvői szokás, amelyről a vendéglátó személyzet gondoskodik.Forrás:
Név:
Postai cim:
E-mail:
E-mail megerősítése: