Határokon átnyúló házasságkötés

A szerelem: szenvedély és döntés. Ennek jegyében kulturális utazásra hívjuk Önöket az Európai Unió országaiba, ahol az alkotók a szerelem, párválasztás és házasság témakörét sokféleképpen dolgozták fel.

Kvízjátékunk helyes megfejtői között értékes könyvnyereményt sorsolunk ki.
Beküldési határidő: 2018. február 18. 24:00
Sorsolás ideje: 2018. február 21. 12:00

Kellemes és hasznos időtöltést kívánunk!1. Görögország
A görög esküvők sok hasonlóságot mutatnak a magyar hagyományokkal: a menyasszony számára stafírungot, azaz a majdani háztartáshoz szükséges ruhaneműket gyűjtenek, főként az anyák. Görög menyasszony barátnőjeként kötelességünk segíteni befejezni a stafírungot, melyet az esküvő napján közszemlére tesznek a lányos házban.

A görög esküvőhöz képest melyik nap számíthatunk barátnőként meghívóra a stafírung befejezéséhez?
2. Nagy-Britannia
A britek szeretik a hagyományok, tradíciók megtartását. Az angol esküvőt is átfonják a hagyományok. A nagy napon egy Viktória korabeli versecske alapján öt dolognak kell a menyasszonynál lenni, melyek többek között szimbolizálják azt, hogy a régi barátok mindig, akár egy másik országban is kitartanak a megházasodott mellett.

Melyik az a felsorolásban, amelynek NEM KELL az angol menyasszonynál lennie az igen kimondásakor?
3. Németország
Egy német tradicionális esküvő több napig is eltarthat, ma már azonban nem hosszabb két napnál. A tradíció szerint első napon anyakönyvvezető részvételével megtartják a polgári esküvőt, míg a harmadik napon a templomi esküvőre kerül sor. A középső nap a násznépé és a barátoké: a pár fogadást tart, a Polterabend-et amire a barátokat, szomszédokat, ismerősöket is sok szeretettel várja.

Mit csomagoljon el a bőröndbe a távolról jövő vendég, amelyet ezen a Polteraben-en a földhöz vágva össze kell törnie?
4. Szlovákia
A szlovák esküvői ceremónia hasonlít a németekéhez: a pár egybekelése után a vendégsereg tagjai hozzávágnak a földhöz törékeny dolgokat, amelyeket később a házaspárnak kell felsep-regetnie. Ez a hagyomány azt igyekszik megmutatni, hogy összeillik e a pár, jól együtt tudnak e működni.

A szlovák esküvőre érkező vendégnek pedig ezt kell magával hoznia és a földhöz vágnia:
5. Horvátország
Az általános felfogás szerint a friss házasok esküvője és lakodalma után nászéjszaka következik, majd a házaspár aktívan pihen és nászútra megy. Ezzel szemben a horvátoknál más szokás alakult ki, melynek keretében a lakodalom más napján a friss feleséget próbára teszik, a férj szüleinél ébred és az egész napot ott kell töltenie.

Miben kell segédkeznie a fiatal feleségnek?
6. Szerbia
Szerbiában mai napig nagyon fontos szerepe van az orthodox vallás tiszteletének, így a fiatalok is vallásos szellemben esküsznek. A tradicionális szerb szertartás három napos, a templomban tartott esküvő is érvényesnek számít. A vőlegény a nagy nap előtt végigjárja a vendégsereget, és mindenkivel koccint, ám még így is vannak, akik csak „belógnak” a fogadásra. Hogy ezeket az embereket kiszűrjék, a pár rozmaring ágat ajándékoz a vendégek-nek, amiért cserébe illik adni valamit.

Mit kell a hagyomány szerint a vendégnek magával vinnie és a rozmaring ágért cserébe adnia?
7. Olaszország
Az esküvők, ha lehet úgy mondani, heted hét határra szóló eseménynek számítanak Olasz- országban: az esküvő időpontját megelőző három vasárnap hirdetik a templomban, számtalan előkészületet tesznek, hogy tökéletes legyen az alkalom. Bonboniere-t, azaz cukros mandulával töltött díszes csomagocskákat készítenek össze a meghívottaknak, nem meglepő az sem, ha a lakodalomban 14 fogás várja a vendégeket. Cserébe a násznép is kitesz magáért, és több módon is honorálja a vendégszeretetet.

Hogy hívják olaszul a friss feleség fehér szatén kistáskáját, amibe a vendégek a borítékjaikat tehetik?
8. Írország
Az írek életét számos babona és hiedelem szövi át, esküvői hagyományaik is szorosan kö-vetik a szokásrendszert, bár a modern esküvők napjainkban már jobban követik a nyugati mintákat, néhány tradicionális elemmel fűszerezve. Rossz szellemek és szerencsétlenség ellen védő cselekedetnek számított cipőt dobni a menyasszonyra, aki porcelán patkót hord magánál az esemény alatt. Érdekes babona, hogy a férfi vendégnek vigyáznia kellett, nehogy a menyasszony táncoltatásakor annak mindkét lába felemelkedjen a talajról, mert mitikus lények elrabolhatják.

Mik rabolhatták el a babona szerint a menyasszonyt?
9. Hollandia
Hollandiában nem minden a fapapucsról és a tulipánokról szól, bár részét képezik még a hagyományos esküvőknek is. Az esküvőn résztvevőknek kis virágdíszt tűznek a ruhájára, férfiaknak rendesen, nőknek fejjel lefelé, hogy részegen meg tudják különböztetni egymást. Az egybekelés általában több kisebb részből áll, mint a közös reggelizés, és a meghívó pontosan elárulja, hogy melyik részre hivatalosak a meghívottak, és milyen ajándékot vár tőlük a pár.

Milyen jel van a meghívón, ha pénzt vár a pár?
10. Ausztria
Osztrák szomszédjaink babonáskodás tekintetében versengenek az írekkel, számos szerencsés és szerencsétlen előjelet tartanak számon az esküvői szokásvilággal kapcsolatban. A hagyomány szerint a vőlegény barátja ment el a kiszemelt lány családjához jelezni a nősülési szándékot. Szerencsésnek számított, ha bizonyos állatokkal találkozott, viszont valószínűbb volt, hogy terhes nőt, szerzetest vagy vak embert látott. Ekkor inkább vissza is fordult, hiszen ezek rossz ómennek számítottak. Már esküvőig eljutott pároknak segíthetnek barátok, rokonok abban, hogy eldőljön, ki viseli majd a nadrágot – a babona szerint.

Mit kell tennie a barátnak, rokonnak, akit a pár egyik tagja megkörnyékez?
Forrás:
Név:
Postai cim:
E-mail:
E-mail megerősítése: